Ikääntyminen ja mielen hyvinvointi
Eläkeikäisenä olet jo melkoinen elämän konkari. Pitkä elämänkokemus avartaa näkemyksiä ja tarjoaa suhteellisuudentajua. Osaatko kenties suhtautua asioihin rauhallisemmin kuin nuorempana? Tunnetko itsesi paremmin ja ymmärrätkö ehkä myös muita ihmisiä paremmin?
Eletyt vuodet kartuttavat usein itsetuntemusta ja elämän ymmärrystä sekä erilaisia mielen taitoja, kuten tunteiden säätelyä ja kykyä pärjätä muutoksissa. Elämän varrella kohdatut haasteet tuovat usein oivalluksia ja oppimista sekä siten lisäävät onnellisuutta, vaikka näin ei ehkä yleensä tule ajatelleeksi.
Vaikuttamista, tekemistä ja yhdessäoloa
Osallistu erilaisiin yhteisöihin, kuten suvun, naapuruston, ystävien ja harrastusryhmien tapahtumiin. Eläkeläisen arki saa tapahtumista rytmiä, aikatauluja ja mielekkyyttä. Hyödyllisyyden, tarpeellisuuden ja yhteenkuuluvuuden kokemukset tukevat mieltä monin tavoin.
Merkityksellisen ystävyyden kriteerit voivat muuttua iän myötä ja löyhempikin osallistuminen voi tuottaa osallisuuden kokemuksia. Mikset kokeilisi kiinnostavaa ryhmätoimintaa? Muiden parissa huolet eivät tunnu niin suurilta.
Koetko liikkeelle lähtemisen vaikeaksi? Moni kokee vieraiden ihmisten pariin menemisen vaikeaksi tai keinotekoiseksi. Yksikin tuttu ryhmässä madaltaa kynnystä huomattavasti.
Kuuntelemista ja kohtaamista
Kuuntele ja kohtaa myös itsesi. Kuka sinä olet? Mitkä asiat tuottavat sinulle iloa? Mitkä asiat koet itsellesi tärkeiksi?
Se, että voi puhua jollekulle, on usein riittävä hoito alakuloon tai jopa suruun. Myötätunnon ohella esiin voi nostaa myös toivoa paremmasta.
Vaali ihmissuhteitasi. Yhteys muihin tuntuu tärkeämmältä, mitä enemmän ikää kertyy. Perheen lisäksi vertaiset ja kohtalotoverit sekä satunnaisemmat tuttavuudet ja myös auttamisen ammattilaiset voivat kuulua siihen seuralaisten verkostoon, josta iäkäs ihminen nauttii.
Sosiaaliset suhteet ja verkosto harvenevat iän myötä. Kukaan ei voi astua jo lähteneiden tilalle, mutta avoimuus uusille kohtaamisille kannattaa.
Kosketus
Vaikka kulttuurissamme on vältelty kosketusta, kokee moni eläkeikäinen esimerkiksi halauksen aiempaa tärkeämmäksi. Fyysisen läheisyyden, myötätunnon ja välittämisen osoitukset rakentavat yhteyttä toisiin ihmisiin.
Kosketus lisää mielihyvähormonin eli oksitosiinin tuotantoa. Kosketuksen puute voi lisätä masennusta ja ahdistusta ikääntyessä. Hyväksyvä ja lempeä kosketus on olennainen ihmisten välisen kommunikaation väline.
Kaikki eivät kaipaa kosketusta vaan suhtautuvat siihen välinpitämättömästi tai karttavat sitä. Jokaisella on oikeus määrittää omat rajansa.
Hyvän tekeminen ja toisten auttaminen
Eläkeiässä sinulla on paljon annettavaa muille. Siihen kuuluu niin aikaa kuin elämänkokemuksia ja oivalluksiakin. Toisten auttaminen tuo runsaasti iloa. Samalla jätät myös henkistä perintöä lähimmäisillesi.
Ole kuitenkin tietoinen omista rajoistasi. Esimerkiksi lastenlasten hoitaminen voi joskus viedä liikaa voimia.
Hyvän tekemistä vapaaehtoistoiminnan muodossa voi toteuttaa monella tapaa. Toisille sopii vuosien sitoumus, toisia taas kiinnostaa yksittäisiin tapahtumiin panostaminen. Olennaista on löytää itselle mielekäs tapa ja tyyli auttaa toisia.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.