Siirry pääsisältöön

Paniikkioirekysely (PDSS-SR)

Tällä kyselyllä voit arvioida mahdollisia paniikkioireitasi sekä niiden aiheuttamaa haittaa. Kysely perustuu paniikkihäiriön diagnostisiin kriteereihin. Kyselyn voit täyttää riippumatta siitä, onko lääkäri asettanut sinulle kyseisen diagnoosin.

Ohjeet

Lue tarkasti alta ohjeet kyselyyn vastaamisesta ja pisteiden laskemisesta.  

Voit vastata kyselyyn nimettömästi. Vastauksesi eivät tallennu.

Muista

Jos haluat terveydenhuollon ammattilaisen arvion tilanteestasi, olethan yhteydessä hoidostasi vastaavaan tahoon. 

Valitse jokaisen kysymyksen kohdalta se vastausvaihtoehto, joka kuvaa parhaiten kokemuksiasi viimeisen viikon aikana.

Paniikkioirekysely (PDSS-SR)

Pelolla viitataan myös siihen, että koit tilanteen epämiellyttäväksi tai halusit joko poistua tai vältellä tilannetta. Paikoilla ja tilanteilla tarkoitetaan esimerkiksi julkisia kulkuneuvoja, elokuvateattereita, väkijoukkoja, siltoja, tunneleita, ostoskeskuksia tai yksinoloa.

Pelolla viitataan myös siihen, että koit tilanteen epämiellyttäväksi tai halusit välttää tai lopettaa toiminnan. Toiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi fyysistä ponnistelua, seksuaalista kanssakäymistä, kuumassa suihkussa tai kylvyssä olemista, kahvin juontia tai jännittävän elokuvan katsomista.

Oireilla tarkoitetaan paniikkikohtauksia, lievempiä oirekohtauksia, huolta tulevista kohtauksista sekä erilaisiin tilanteisiin ja tekemisiin kohdistuvaa pelkoa. Jos työhön tai kotiin liittyvät vastuusi olivat tavallista pienempiä tällä viikolla, vastaa sen mukaan, minkälaista uskoisit selviytymisesi olleen, jos tilanne olisi ollut tavanomainen.

Jos sinulla ei ollut mahdollisuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen viimeisen viikon aikana, vastaa sen mukaan, miten olisit toiminut, jos olisit ollut sosiaalisissa tilanteissa.

Pisteiden tulkinta

Näiden ohjeiden avulla voit tulkita saamasi pistemäärän. Klikkaa alta kohtaa, joka vastaa saamaasi pistemäärää.

Lähde: Houck, P. R., Spiegel, D. A., Shear, M. K., & Rucci, P. (2002). Reliability of the self‐report version of the panic disorder severity scale. Depression and anxiety, 15(4), 183-185.

Lisätietoa: Lue toimintakyvyn mittaamisesta ja arvioinnista (Duodecim) 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Omahoito-ohjelma

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.