Siirry pääsisältöön

Miksi sosiaalinen media koukuttaa?

Koukuttavat somesisällöt vievät helposti mukanaan niin, että somessa tulee vietettyä pidempiä aikoja kuin mitä oli aikonut.

Sovellukset on suunniteltu koukuttamaan 

Käyttäjä on sosiaalisten medioiden tulonlähde. Käyttäjästä myydään tietoa esimerkiksi mainostajille.  

Jokainen somessa viettämäsi minuutti tuottaa rahaa yrityksille. Siksi eri sovellukset ja sivustot on tarkasti suunniteltu pitämään käyttäjä mahdollisimman pitkään sosiaalisen median parissa.  

Sivut ja sovellukset suunnitellaan siis tarkoituksella koukuttaviksi.

Aivot kokevat somen käytön palkitsevaksi 

Jokainen ilmoitus, tykkäys tai uusi sisältö purskauttaa aivoihin mielihyvähormoni dopamiinia. Siksi somen parista irtautuminen on vaikeaa. Tekee mieli tarkistaa puhelin vielä kerran ja senkin jälkeen vielä kerran. 

Nuoruus on aikaa, jolloin käsitys omasta itsestä rakentuu. Omaa itseä peilataan muiden tekemisiin ja mielipiteisiin. Kokemukset muiden torjunnasta satuttavat nuorena erityisen paljon. 

Siksi myös sometykkäykset voivat tuntua erityisen palkitsevilta. Voi tuntua jopa siltä, että oma arvo riippuu siitä, tuleeko huomatuksi somessa ja kokeeko saavansa riittävästi tykkäyksiä. 

Algoritmit pyrkivät herättämään tunteita 

Somen algoritmit myös aiheuttavat tarkoituksella erilaisia tunnereaktioita käyttäjissään. Tunnereaktiot saavat myös pysymään puhelimella pidempään. 

Erityisesti vihaisuus ja närkästyminen saavat ihmiset osallistumaan keskusteluihin tai etsimään lisää sisältöä. Siksi ahdistavat ja vihastuttavat sisällöt ovat niin yleisiä somessa. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Sinua saattaa kiinnostaa myös