Siirry pääsisältöön

Miten sosiaalinen media vaikuttaa minuun?

Some lisää ja pahentaa mielenterveysoireita. Some lisää myös itsen vertaamista muihin. Sosiaalisella medialla on myös hyviä puolia. On hyvä pohtia, miten somen käyttö vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Alla on lueteltuna joitakin tapoja, joilla some voi vaikuttaa sinuun. Sopivatko jotkin kuvauksista sinuun? 

Vaikuttaako some itsetuntooni?

Kokemus omasta arvosta voi heikentyä. Nuoruus on aikaa, jolloin käsitys omasta itsestä rakentuu. Omaa itseä peilataan muiden tekemisiin ja mielipiteisiin. Kokemukset muiden torjunnasta satuttavat nuorena erityisen paljon. 

Siksi myös sometykkäykset voivat tuntua erityisen palkitsevilta. Voi tuntua jopa siltä, että oma arvo riippuu siitä, tuleeko huomatuksi somessa ja kokeeko saavansa riittävästi tykkäyksiä. 

Lisääkö some vertailua?

Somessa muiden elämä voi näyttää äärettömän kiinnostavalta ja hienolta. Muut tekevät kiinnostavia asioita, tapaavat kavereita koko ajan ja näyttävät kuvissa upeilta. 

Kuviin valikoidaan usein paras kuva kymmenistä, ellei jopa sadoista. Kuvia ja videoita muokataan filttereillä niin paljon, ettei kukaan voi näyttää yhtä hyvältä tosielämässä. 

Ihmiset jakavat somessa onnistumisiaan. Monesti tavallinen arki ja epäonnistumiset jäävät piiloon. 

Voi tuntua siltä, että muilla menee koko ajan hyvin ja itse on ainoa, jolla on harmaata arkea ja huonoja hetkiä. Ajatus mahdottomalta tuntuvasta ihanne-elämästä voi lannistaa. 

Miten nukun?

Riittävä uni on tärkeää mielialalle, oppimiselle ja ylipäätään elämänlaadulle. Väsyneenä keskittymiskyky heikkenee. Silloin on vaikeampi kokea iloa ja mielihyvää. 

Koukuttavat sisällöt vievät helposti mukanaan niin, että somessa tulee vietettyä pidempiä aikoja kuin mitä oli aikonut. Tällöin nukkumaanmeno saattaa venyä. Väsyneenä kyky tehdä päätöksiä heikkenee. Lyhyet videot tuovat helppoa mielihyvää, joka vie mennessään.  

Kirkkaan näytön katsominen iltaisin vähentää unihormoni melatoniinin tuotantoa. Se haittaa nukahtamista.  

Olenko läsnä?

Ihminen ei voi keskittyä kahteen asiaan yhtä aikaa.

Jos selailee somea samalla, kun juttelee kaverin kanssa, menee osa tärkeistä asioista väistämättä ohi korvien.

Myös muisti kuormittuu monen asian tekemisestä yhtaikaa. Jos opiskelu tuntuu raskaalta, voi olla hyvä aika arvioida omaa puhelimen ja erityisesti somen käyttöä.

Näenkö ahdistavia sisältöjä?

Somessa leviää välillä väkivaltaisia kuvia ja videoita, jotka voivat ahdistaa ja järkyttää.

Somessa ei voi aina kontrolloida sitä, mitä silmien eteen ilmestyy. Yhtenä hetkenä saattaa ihastella söpöä kissakuvaa, ja seuraavana hetkenä edessä onkin järkyttäviä kuvia sodasta. Ahdistavat sisällöt tulevat silmien eteen yllättäen, toisin kuin silloin, kun tarkoituksella avaa uutissivuston. 

Myös valeuutiset ovat yleisiä, ja monet myös levittävät niitä vahingossa. Kiusaamiseen, vihapuheeseen tai seksuaaliseen ahdisteluun törmääminen on myös tavallista.

Kiusaaminen on yleisempää somessa kuin koulussa. Aikuisten on vaikeampaa puuttua somekiusaamiseen.

On normaalia, että väkivallan, kiusaamisen tai ahdistelun näkeminen tai niiden kohteeksi joutuminen järkyttää.

Miten some vaikuttaa maailmankuvaani?

Somen algoritmit suosittelevat usein sellaista sisältöä, josta pidät jo valmiiksi.

Ihmisillä on taipumus etsiä sellaista sisältöä, joka tukee heidän mielipiteitään. Samalla jätetään huomiotta sellainen sisältö, joka kyseenalaistaa omat näkemykset.

Somessa on helppo vahingossa joutua kuplaan, jossa kaikki ovat samaa mieltä. Pahimmillaan voi tuntua siltä, että eri mieltä olevat ovat pahantahtoisia vihollisia. Tämä voi ruokkia vihaista ja epätoivoista oloa.

Muista

Some on myönteinen asia monien elämässä. Some  

  • auttaa pitämään yhteyttä kavereihin 
  • tarjoaa viihdettä 
  • voi olla tärkeä itseilmaisukanava 
  • voi auttaa löytämään samanhenkisiä ihmisiä. 

Somella voi olla samaan aikaan sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia. Pohdi tietoisesti omaa tapaasi käyttää somea!

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös