програма самодопомоги
Uupumuksesta toipumisen kuusi askelta
Kun ne yhdistää, syntyy polku, jonka kaikki askeleet vaativat oma huomionsa. Polkua seuraamalla pääsee omannäköisen ja omien voimavarojen mittaisen elämän alkuun.
1. Tilanteen tunnistaminen
Uupumuksen tunnistaminen on helpompaa, jos olet ennenkin ollut uupunut.
Jos et ole, mieti, annatko omalle olotilallesi oikean nimen. Väsymyksen, yleisen negatiivisuuden ja itsensä epäilemisen voi mielessään selittää monella muullakin asialla kuin uupumisella. Jos olet epävarma, mistä on kysymys, pyydä apua tilanteesi arvioimiseen.
2. Etäisyyden ottaminen työhön
Jos sinulle tarjotaan mahdollisuutta sairauslomaan, ota se vastaan.
3. Kehon ja mielen toipuminen
Tämä vaihe voi kestää päiviä, viikkoja tai kuukausia riippuen siitä, miten syväksi uupumisesi on ehtinyt kehittyä. Lepää, mutta hyödynnä myös aktiivisia toipumisen ja palautumisen keinoja.
4. Tärkeysjärjestyksen selvittäminen
Kun voimasi ovat edes osittain palautuneet, arvioi tilannettasi huolella. On tärkeää, että selvität itsellesi, mikä juuri sinun elämässäsi on sitoutumisen ja vaivannäön arvoista ja mikä voi jäädä sivuosaan.
5. Löydä muutoksen mahdollisuudet
Selvitä konkreettiset mahdollisuudet työ- tai elämäntilanteesi muuttamiseen. Mieti myös, missä kohdin voisit itse ajatella, toimia tai suhtautua asioihin eri tavalla kuin ennen.
6. Tee konkreettisia muutoksia
Tekemiseen ryhtymistä ei kannata turhan pitkään lykätä. Toimi silti koko ajan sen hetken todellisten voimavarojen mukaan tavalla, joka vahvistaa sinua.
Kun olet vielä toipumisvaiheessa, saattavat voimasi riittää esimerkiksi pari tuntia heräämisestä. Sen jälkeen iskee jo väsymys. Jos näin on, tee mielekkäitä asioita pari tuntia ja lopeta sitten. Se riittää.
Muista
Uupumuksesta toipuaksesi sinun on selvitettävä itsellesi, mikä elämässäsi on sitoutumisen ja vaivannäön arvoista ja mikä voi jäädä sivuosaan.