Skip to main content

програма самодопомоги

6. Hyvä keskittymisympäristö

Selvitä, mikä on itsellesi paras keskittymisympäristö. Siten voit järjestää elämääsi keskittymisen kannalta parempaan suuntaan. Onko paikkasi luokkahuoneessa sinulle sopiva? Millaisessa ympäristössä luet kokeisiin tai kuuntelet tärkeää asiaa?

Toiset sietävät puheensorinaa ja keskeytyksiä hyvin. Toiset taas tarvitsevat täyden hiljaisuuden. Joillekin on vaikeinta, jos pitää istua paikoillaan.  

Videolla (1:38) keskittymisvaikeuksia kokevat nuoret kertovat, minkälaisessa ympäristössä ja äänimaailmassa heidän on helpointa rauhoittua keskittymään. 

Harjoitus: Mikä auttaa keskittymään?

Miksi?

Tunnistat, millaiset asiat vaikuttavat keskittymiseesi. Kun tunnistat ne, voit pyrkiä järjestämään keskittymisellesi suotuisat olosuhteet.

Miten?

Alla on kuvattu erilaisia keskittymisympäristöön vaikuttavia asioita. Miten asiat ovat sinun kohdallasi? Mitkä muut asiat vaikuttavat sinun keskittymiseesi?  

Paikka
Loading ...
Vuorokaudenaika
Loading ...
Äänimaailma
Loading ...
Häiriöt ja houkutukset
Loading ...
Aistiympäristö
Loading ...

Miten hallita häiriötekijöitä?

Häiriinnytkö äänistä?

  • Jos ajatus katkeaa keskeytyksistä, yritä järjestää tärkeitä tehtäviä varten rauhallinen tila.  
  • Voisitko ajoittaa haastavan työskentelyn sellaiseen aikaan, kun on hiljaista? Jos paikalla on muita, kerro heille toiveistasi tai laita huoneesi oveen lappu ”älä häiritse”.  
  • Hajoaako keskittymisesi ympäristön äänistä, kuten roska-auton kolinasta tai naapurin liikehdinnästä? Kokeile korvatulppia tai kuulokkeita.

Onko paikallaanolo vaikeaa?

  • Toisille on vaikeinta olla paikallaan. Jos liikkuminen ei ole mahdollista, voitko seistä tai käyttää jumppapalloa tuolina?  
  • Jos on pakko istua paikoillaan, auttaisiko piirtely tai kirjoittaminen? Toiset pyörittelevät käsissään esimerkiksi hiuslenkkiä. 

Tuntuuko olo kurjalta?

  • Kukaan ei jaksa keskittyä väsyneenä tai nälkäisenä. Muista levätä ja syödä. 
  • Pidä taukoja. Ne ehkäisevät tylsistymistä ja väsähtämistä. 
  • Miten valoisaa työskentelytilassasi on? Entä minkälainen on lämpötila? Valoisa ja viileä ympäristö tukee keskittymistä paremmin kuin hämärä tai liian lämmin. Jos tilassa on tunkkaista, avaa ikkuna tai pidä tauko ulkona.  

Onko ympäristössä häiritseviä asioita?

  • Harhaileeko katseesi epämääräisiin paperikasoihin tai ohikulkeviin ihmisiin? Monet keskittyvät parhaiten paikassa, jossa tavarat ovat järjestyksessä eikä ympärillä ole liikettä.  
  • Miten keskityt tietokoneella? Mieti, mitä käsien ulottuvilla kannattaa pitää. Voisiko puhelimen jättää kauemmas? Sulje turhat ikkunat selaimesta, ja keksi käsillesi tarvittaessa tekemistä. Voisiko sovellusten taustailmoitukset laittaa pois päältä? 

Harjoitus: Ihanteellinen keskittymisympäristöni

Miksi?

Tässä harjoituksessa kuvittelet itsellesi täydellistä keskittymisympäristöä. Näin tunnistat, minkälaiset olosuhteet tukevat omaa keskittymistäsi. 

Miten?

Kuuntele tai lue (pdf) oheinen mielikuvaharjoitus. 

Kirjoita pohdintaasi ylös. Kopioi kirjoitus esimerkiksi puhelimen muistioon tai ota siitä kuvakaappaus. 

Loading ...
Audio file

Muista

Kellonajalla, äänillä, seuralla ja muilla ympäristötekijöillä on suuri vaikutus keskittymiskykyyn. 

Kun tiedät, millaisissa olosuhteissa keskityt parhaiten, voit muokata arkiympäristöäsi oman keskittymisesi kannalta paremmaksi.