програма самодопомоги
11. Syömishäiriön vaiheet ja muutosmalli
Syömishäiriön vaiheiden tunnistamisesta ja muutosmallin hahmottamisesta on hyötyä läheiselle. Kun läheinen ymmärtää, missä vaiheessa sairastunut on ja mikä on hänen valmiutensa hyväksyä muutosten tarve, voi hän suhteuttaa omaa toimintaansa sen mukaan.
Syömishäiriön vaiheet
Syömishäiriön eri vaiheet voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia. Vaiheiden välillä voidaan mennä myös takapakkia.
- Kuherrusvaihe
Sairauden alussa sairastunut ensin ”kuhertelee” syömishäiriön kanssa. Se antaa sairastuneelle itsetuntoa sekä kontrollin- ja hallinnantunnetta. - Kärsimysvaihe
Pikkuhiljaa syömishäiriö alkaa ottaa enemmän kuin antaa. Kärsimysvaiheessa sairastunut huomaa, ettei olekaan enää ohjaksissa vaan syömishäiriö kontrolloi kaikkea. Elämä on rajoittunutta ja ahdistuksen täyttämää, mutta sairastunut ei näe mitään tietä ulos. - Toive muutoksesta
Kun toive muutoksesta herää, ymmärtää sairastunut, ettei tämän tarvitse jatkua ja elämää on syömishäiriön ulkopuolellakin. Hän alkaa miettiä ja suunnitella keinoja, joilla pääsisi sairaudesta eroon. - Muutosten tekeminen
Sen jälkeen sairastunut alkaa tehdä muutoksia, jotka johtavat aikanaan paranemiseen. Muutosten tekeminen vaatii motivoitumista ja suurta rohkeutta.
Ylläpitovaihe on haastava ja vaatii tukea
Yllä mainituista syömishäiriön vaiheista puuttuu ylläpidon osuus. Muutosta pitää ylläpitää kuukausia ja jopa vuosia, jotta ravitsemustila ja aivot pääsisivät kunnolla korjaantumaan. Ylläpitovaihe on toipuvalle usein kaikkein työläin ja pelottavin. Siinä tarvitaan tukea ja kannustusta.
Toipumistoiveesta innostuneena sairastunut saattaa esimerkiksi lisätä syömistään. Vatsan täyttyessä tai alipainon korjaantuessa saattaa lihomisen pelko aktivoitua ja herättää suunnatonta ahdistusta.
Muutosmalli
Muutosmalli ottaa huomioon ylläpidon. Se on mallissa toipumisen edellytys.
Sairastunut saattaa ennen lopullista toipumista
- pysähtyä johonkin vaiheeseen
- sahata eri vaiheiden välillä
- ikään kuin palata alkuun ja edetä taas vaiheiden mukaisesti.
Sairastunut voi olla muutoksessa jossain asiassa pidemmällä kuin toisessa.
Muutosmallin vaiheet
Harjoitus: Sairastuneen muutoksen vaihe
Miksi?
Tässä harjoituksessa tunnistat, missä muutoksen vaiheessa sairastunut läheisesi on. Tämä auttaa sinua suhtautumaan tilanteeseen oikealla tavalla.
Miten?
Lue muutoksen vaiheista yläpuolelta löytyvästä tekstistä.
Mieti, missä muutoksen vaiheessa sairastunut tällä hetkellä on.