Skip to main content

програма самодопомоги

Mitkä tekijät edistävät unta?

Osana unen huoltoa on tärkeää lisätä tekijöitä, jotka edistävät lapsen hyvää unta.

Päivärytmi

Säännöllinen päivärytmi tukee lapsen iltarytmiä ja uniin valmistautumista. Jos lapsen päivärytmi on epäsäännöllinen, on hyödyllistä pyrkiä asteittain säännöllistämään päiväaikataulua, iltatoimia, vuoteeseen menemistä ja aamuherätystä.

Rytmin säännöllistämistä ei yleensä voi toteuttaa kerralla. Rytmin muutoksessa edetään pienin askelin kohti tavoiterytmiä. Pienten muutosten väleissä lapsi tarvitsee aikaa tottua uuteen.

Iltarutiinit

Iltarutiineilla on tärkeä merkitys univaikeuksien hoidossa. Parhaimmillaan iltarutiinit auttavat siirtymään pois päivän aktiviteetista, rauhoittavat ja luovat turvallisuudentunnetta.

Iltarutiini toistuu aina samanlaisena ja samaan aikaan. Rutiini sisältää sekä iltatoimet että rauhoittavaa mukavaa vuorovaikutusta vanhemman ja lapsen välillä. Iltarutiini on hyvä toteuttaa puolesta tunnista tuntiin ennen vuoteeseenmenoa.

Rauhoittavat nukkumisolosuhteet 

Turvalliset, rauhalliset ja lapsen ikätasolle sopivat nukkumisolosuhteet edistävät hyvää unta. 

Usein lapsen itsensä valitsema tärkeä unilelu tai unirätti tuo turvallisuudentunnetta ja auttaa lasta kestämään yön yli eroa vanhemmista. 

Turvallinen nukkumapaikka

Lapsella on hyvä olla samana pysyvä nukkumapaikka, jossa lapsella on oma vuode ja puhtaat vuodevaatteet.

Lapsen nukkumispaikka voi olla

  • sivuvaunu eli vauvan sänky vanhempien sängyn vieressä
  • vauvan sänky vanhempien makuuhuoneessa
  • perhepeti
  • oma vuode omassa huoneessa

Turvallisuus

Nukkumisalustan tulee olla jämäkkä. Vauvan ei ole turvallista nukkua sohvalla tai nojatuolissa.  Lapsen nukkuessa aikuisten sängyssä on varmistettava, ettei lapsi pääse putoamaan.

Vauvan turvallisin nukuttamisasento on selällään siihen saakka, kunnes hän oppii itse kääntymään. 

Perhepeti

Myös perhepedissä tulee ottaa huomioon nukkumisen turvallisuus. Vieressä nukkuva vanhempi ei saa olla yliväsynyt, tupakoiva tai päihteiden tai lääkityksen vaikutuksen alaisena. Tavallinen valvomisesta johtuva väsymys ei ole este perhepedille.

Keskosille perhepetiä ei suositella. 

Vireystilan säätely

Uni tulee parhaiten, kun sekä keho että mieli ovat rauhoittuneet jo ennen vuoteeseen menoa. Lapsen kyky säädellä vireystilaansa kehittyy yksilöllisesti. Pienille lapsille on usein vaikeaa itsenäisesti säädellä vireystilaansa. 

Vanhemman tulee auttaa lasta rauhoittumaan riittävän hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Huomaa

  • Vireystilaa nostattava toiminta, kuten riidat tai päiväaikaisten ikävien asioiden läpikäynti liian lähellä unta, voi estää rauhoittumista.
  • Myös ajatus yöllisestä erosta vanhemmista voi nostaa vireystilaa.
  • Aloita elektronisista laitteista tulevan valon ja virikkeiden välttäminen riittävän aikaisin ennen nukahtamista. Sulje laitteet vähintään tuntia ennen vuoteeseen asettumista. 

Oikea-aikainen valaistus

Huolehdi siitä, että iltaisin noin tuntia ennen nukahtamista valaistus on hämärä. Aamulla ja päivällä valoa on hyvä saada mahdollisimman paljon.

Kuormituksen vähentäminen

Jos lapsesi on herkkä stressille ja kuormitukselle, vähennä tietoisesti vaatimustasoa ja kuormitustekijöitä 2–3 kuukauden ajaksi. Seuraa, parantaako tämä lapsen nukkumista ja unen laatua.

Myös päivähoidon on hyvä tietää lapsen unipulmasta. Näin kuormitustekijöitä voidaan myös päiväkodissa arvioida ja mahdollisuuksien mukaan vähentää.

Muista

Pieni lapsi ei vielä tiedä, mitä häneltä nukkumaanmenotilanteessa odotetaan. Lapsi tarvitsee aikuiselta säännöllisesti toistuvaa, selkeää ja lempeää ohjausta.