Skip to main content

програма самодопомоги

Mitä ammatillinen kuntoutus tarkoittaa?

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on, että sairaudesta tai terveydellisistä rajoitteista huolimatta voi pysyä työelämässä tai päästä sinne. Sitä järjestävät eläkelaitokset ja Kela.

Otanko yhteyttä eläkelaitokseen vai Kelaan?

Oman eläkelaitoksen järjestämää ammatillista kuntoutusta kutsutaan työeläkekuntoutukseksi. Se on ensisijainen ammatillisen kuntoutuksen muoto henkilöille, joiden paikka työelämässä on vakiintunut.

Kela vastaa ammatillisen kuntoutuksen järjestämisestä henkilöille, jotka eivätkä ole oikeutettuja työeläkelaitoksen järjestämään työeläkekuntoutukseen. Kelan ammatillista kuntoutusta voi kuitenkin hakea, vaikka olisikin oikeutettu myös hakemaan myös työeläkekuntoutusta.

Eläkelaitoksen järjestämä työeläkekuntoutus

Yleisin työeläkekuntoutuksen muoto on työkokeilu omalla työpaikalla tai muulla työpaikalla. Muita muotoja ovat työhönvalmennus, ammattitaidon täydentäminen, ammattiin johtava koulutus sekä tuki elinkeinotoiminnan aloittamiseen tai jatkamiseen.

Lisäksi eläkelaitokset antavat neuvontaa ja ohjausta.

Mikä on työkokeilu?

Työkokeilu tarkoittaa sitä, että palaa omaan tai uuteen työhön kuntoutujana. Työnantaja ei maksa palkkaa eikä oleta työkokeiluun osallistuvan pystyvän täyteen työpanokseen.

Toimeentulon saa eläkevakuutuksen kautta. Näin voi rauhassa kokeilla, miten voimat riittävät työhön ja millaiset työtehtävät ovat sopivasti mitoitettuja.

Info

Työkokeilun ajalle saa kuntoutusrahaa, joka vastaa työkyvyttömyyseläkkeen määrää korotettuna 33 prosentilla. Tarkan määrän voi tarkistaa eläkelaitoksesta.

Kelan ammatillinen kuntoutus

Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ammatilliset kuntoutuskurssit, koulutuksen tukeminen ja työhönvalmennus.

Ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksetaan Kelan kuntoutusrahaa.