Psykoterapi
Vid behov kan man också använda olika övningar för att identifiera och förändra sina egna känslor och sätt att agera.
Som hjälp i psykoterapiarbetet kan man använda musik, bilder, kroppsliga övningar och, i synnerhet i barns psykoterapi, även lek.
Det finns olika riktningar inom psykoterapin. Detta kan till exempel röra sig om kognitiv, psykodynamisk eller lösningsorienterad psykoterapi.
Vilka är psykoterapins mål?
Psykoterapins mål är att
- lindrar symtom och lidande
- förbättrar funktionsförmågan
- öka patientens förmåga att lösa problem på egen hand
- upprätthålla funktionella människorelationer
- förbättra livskvaliteten
- anpassa sig till sin sjukdom och förhindra att den återkommer
Hur länge varar psykoterapi?
Psykoterapin kan vara kortvarig eller långvarig. Ibland kan till och med några möten vara till hjälp.
- I korta psykoterapier fokuserar man på att hantera begränsade problem.
- Långvarig psykoterapi kan pågå i flera år.
Hur ser psykoterapeuters mottagningsrum ut?
De flesta psykoterapeuter har sin egen privata mottagning, som kan vara belägen i en helt vanlig bostad eller i en företagslokal. Psykoterapeuternas mottagningsrum är ofta inredda i en hemliknande stil.
Psykoterapeuten kan också ha sin mottagning på ett psykoterapicenter eller en vårdcentral.
Man kan gå i psykoterapi
- ensam
- som familj eller med sin partner
- i grupp
Individuell psykoterapi
Individuellt psykoterapiarbete bygger på en strukturerad interaktionsprocess mellan klienten och psykoterapeuten. Den bygger på en beforskad och beprövad psykologisk kunskaps- och teoribas.
Individuell psykoterapi kännetecknas av en tydlig överenskommen ram, såsom regelbundna träffar på samma plats, samt ett lugnt tillstånd utan yttre störningar.
Målen för och uppgifterna i psykoterapin definieras individuellt i början av behandlingen. De specificeras medan terapin framskrider.
Hur fungerar individuell psykoterapi?
Psykoterapi hjälper klienten att identifiera vad som ligger bakom de psykiska eller fysiska symtom som hen upplever och eventuella psykiska störningar som hen kan ha.
Klienten kan identifiera vad som hindrar hen från att göra aktiva val i sitt liv och agera på ett sätt som stöder hens välbefinnande.
Den hjälper också klienten att hitta nya, mer konstruktiva sätt att klara sig i livet.
Psykoterapi sker vanligtvis på en mottagning, men kan också äga rum som videosamtal. Inga effektskillnader har observerats mellan dessa.
Familjeterapi
Familjeterapi strävar till att lindra symtom genom att påverka familjens interaktioner och på så vis även relationerna mellan familjemedlemmarna. Målen för behandlingen definieras tillsammans, och alla förbinder sig att sträva efter dem.
Vanligtvis involverar familjeterapisessioner hela familjen. Sammansättningen kan också variera. Ibland kan också personer utanför familjen som är viktiga för familjen delta i träffarna.
Familjeterapi genomförs vanligtvis genom träffar med 1–3 veckors mellanrum. Terapins varaktighet varierar från några träffar till cirka 20 besök.
Psykoterapi i grupp
Gruppsykoterapi bygger på att gruppmedlemmarnas egna föreställningar kommer fram i terapigruppen, t.ex. om tidigare människorelationer.
Då man diskuterar i grupp med stöd av en terapeut kan olika känslor, förväntningar och föreställningar komma upp. Gruppen kan sedan tillsammans undersöka och förstå dessa.
Med hjälp av den här processen kan varje gruppmedlem bättre lära känna sin egen inre värld och sina reaktioner på andra människor. På basis av det kan hen sedan ompröva de beslut hen fattar i sitt liv.
I en psykoterapigrupp ingår vanligtvis mellan 5 och 8 medlemmar, utöver terapeuten. Gruppen samlas vanligtvis en gång i veckan i 90 minuter åt gången.
Behandlingen varar sammanlagt vanligtvis 2–3,5 år. I korttidspsykoterapi i grupp, som ofta har ett specifikt tema, varierar varaktigheten från ett par månader till ett år.
Psykoanalytisk psykoterapi i grupp bygger på psykoanalytisk och gruppdynamisk teori.
Vilka är psykoterapeuter?
Psykoterapi utförs av psykoterapeuter. De kan ha olika grundutbildning, till exempel utbildning som psykolog, läkare eller sjukskötare. Utöver det har de även studerat till psykoterapeuter.
Vem som helst kan inte arbeta som psykoterapeut. En psykoterapeut är en yrkesutövare som är legitimerad av Valvira, det vill säga Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. I tjänsten JulkiTerhikki finns alla legitimerade psykoterapeuter.
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtestet kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Resultaten ger dig också tips om vad du ska göra härnäst.
Egenvårdsprogram
Med hjälp av egenvårdsprogrammen kan du förbättra ditt välbefinnande om du är bekymrad över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom. I egenvårdsprogrammet finns information och övningar.
Nätterapier
Nätterapi bygger på ett självständigt arbetssätt på nätet. En nätterapeut som är specialiserad på dina symtom ger dig respons på dina övningar och svarar på frågor som dyker upp. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.