Jieštipšomohjelm
6. Takertuminen ja välttely
Joskus voi olla vaikea kohdata sitä, että suhteessa ei mene hyvin. Voi olla helpompaa jatkaa takertumisen ja välttelyn noidankehää kuin kohdata asia.
Tällöin kannattaa pohtia seuraavia asioita:
- Olemmeko vielä toisillemme tärkeät?
- Jos olemme, miksi emme pysty näyttämään sitä?
- Jos emme ole, miksi emme pysty sanomaan sitä?
Oma tunne on paras tienviitta. Jos ahdistut kumppanisi lähellä, on parisuhde joutunut solmukohtaan, ja solmu tulee avata. Useimmat haluavat jatkaa yhdessä ja ovat helpottuneita, kun solmukohta selviää.
Takertumisen kierre
Parisuhteen kumpikin osapuoli kokee yleensä takertumisen ahdistavana. Ahdistunut alkaa vältellä kumppaniaan, joka puolestaan takertuu häneen entistä lujemmin. Takertuminen johtuu menettämisen pelosta ja joskus mustasukkaisuudesta.
Mustasukkainen takertuja pelkää esimerkiksi kumppaninsa menettämistä kilpailijalle. Takertumalla hän tekee itsestään vähemmän haluttavan. Kierre on valmis.
Huoli saa toisen takertumaan
Toinen osapuoli ahdistuu ja vetäytyy
Toinen huolestuu ja takertuu lisää
Toisen ahdistus ja välttely lisääntyy
Takertumisen tai erilleen vetäytymisen tausta
Parisuhteessa takertumisen tai erilleen vetäytymisen takana on kummankin erilainen emotionaalinen kehittyminen. Intiimi läheisyys tekee ihmisestä haavoittuvan, joten jokainen kokee erilaisia läheisyyteen liittyviä tuntemuksia.
Aikuisten parisuhteessa luottamus tai pelokkuus, joka on opittu lapsuudessa, aktivoituu uudelleen. Parisuhteessa on ratkaisevaa, kykeneekö nojautumaan kumppaniinsa sekä luottamaan ja rakastamaan vai onko varuillaan sekä pelkää pettymystä ja vetäytyy.
Takertumisen seurauksia
Joskus takertuvuus saa mustasukkaisia piirteitä. Kumppani yrittää kontrolloida toista ja pitää hänet lähellään. Tähän voi liittyä suurta huomiontarvetta, manipulointia, heikko itsetunto ja epäselviä viestejä parisuhteesta.
Jos kumppanit ovat hyvin riippuvaisia toisistaan, mutta samalla kokevat olevansa vangittuja suhteessaan, he voivat huonosti.
Suhdetyypit, joissa esiintyy eniten takertumista ja mustasukkaisuutta
- Pelaileva rakkaus, jossa pidetään kumppania epävarmuudessa ja kiusataan mustasukkaisuudella.
- Kahden toisistaan riippuvaisen ja toistensa sitoutumisesta epävarman parisuhde. Suhteessa haetaan joka hetki kumppanin huomiota ja varmuutta kumppanin sitoutumisesta.
Harjoitus: Pelot ja puolustusmekanismit
Miksi?
Empatiaa kokevat parit ymmärtävät paremmin toisiaan ja toistensa käytöstä. He eivät käytä toistensa heikkouksia riidoissa aseena.
Tässä harjoituksessa opitte ymmärtämään omianne ja toistenne tunnereaktioita.
Miten?
Kuvailkaa toisillenne, minkälaisia tunteita yhdessä ja erillään oleminen teissä herättää.
Yrittäkää ymmärtää toistenne pelkoja ja puolustusmekanismeja. Osoittakaa myötätuntoa ja empatiaa toisillenne ja toistenne tunteille.
Jakakaa tunteenne, joissa toista pelottaa olla etäällä kumppanista ja toista ahdistaa kumppanin tarvitsevuus. Kun teillä kummallakin on varmuutta sitoutumisestanne ja parisuhteen jatkuvuudesta hyvänä, ei enää tarvitse takertua ja vetäytyä.
Esimerkki
- Kumppani 1: "Kun tulen töistä kotiin, haluaisin levätä rauhassa yksin jonkun aikaa."
- Kumppani 2: "Kun tulet kotiin, on tarpeeni olla lähelläsi suunnaton. Vaikka yritän antaa sinulle lepoaikaa, en onnistu siinä."
Harjoitus: Korjaava keskustelu tunteiden ilmaisusta
Miksi?
Sanat eivät kulu, eikä niiden voima häviä. Rakastavat sanat luovat parisuhteeseesi varmuutta, jota jokainen tarvitsee.
Tässä harjoituksessa opitte ilmaisemaan tunteitanne toisillenne.
Miten?
Sanoita puolisollesi hyvät tunteesi hänestä.
Opettele sanomaan ”rakastan sinua”. Voit sanoa sen usein. Sano uudelleen sanat ”rakastan sinua”.
Mitä muuta voisit sanoa kuin kertoa rakastavasi? Onko kumppanisi sinulle tärkeä? Sano hänelle ”olet minulle tärkeä”.
Muista
Oma tunne on paras tienviitta. Jos ahdistut kumppanisi lähellä, on parisuhde joutunut solmukohtaan.