Jieštipšomohjelm
2. TYÖKALUJA
Miten olet tähän asti koettanut pärjätä elämäsi haasteiden ja uupumisen kanssa?
- Puremalla hammasta ja yrittämällä lisää?
- Sulkemalla tunteesi ja tuntemuksesi pois ja suorittamalla työtäsi ja elämääsi?
Ovatko jotkin kokeilemistasi keinoista tuntuneet toimivilta, mutta et ole vielä saanut vakiinnutettua niiden käyttöä arkeesi? Osa keinoista on toiminut ehkä tilapäisesti, mutta ei pidemmällä tähtäimellä.
Mitä keinoja haluat edelleen käyttää?
Pysähdy hetkeksi ja listaa ne selviytymiskeinot, joita olet tähän mennessä käyttänyt. Laita plus niiden keinojen eteen, joita haluat kehittää eteenpäin.
Tarvittavat muutokset elämässä
Uupumuksesta toipumisessa ei kaikki ole vain itsestäsi kiinni. Jos vahvistat puheeksi ottamisen ja neuvottelun taitoja, voit saavuttaa toipumisesi kannalta tarpeellisia muutoksia työssä tai kotielämässä. Usein on tarpeen myös saada apua esimerkiksi kolmikantaneuvottelun muodossa.
Keinoja kohti muutosta
Hyvä uutinen on, että omia oireita voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija.
Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada uupumisoireita paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.
Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.
Miten harjoituksia tehdään?
Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.
Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.
Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee tehtäviä sen mukaan, mitkä tehtävät tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.
In this section
- Uupumuksesta toipumisen kuusi askelta
- 1. Tilanteen tunnistaminen
- 2. Etäisyyden ottaminen
- 3. Kehon ja mielen toipuminen
- 4. Tärkeysjärjestyksen selvittäminen
- 5. Löydä muutoksen mahdollisuudet
- 6. Tee konkreettisia muutoksia
- Palautuminen ja liikunta
- Tietoinen läsnäolo ja rentoutuminen
- Itsemyötätunnon tärkeys