Skip to main content

Iešdikšunprográmma

6. Yksinäisyyden kehän purkaminen

Kun huomaat, että sinulla on haitallisia ajatuksia itsestäsi tai toisista, on hyvä pysähtyä ja havaita nämä ajatukset. Näin voit vähitellen purkaa yksinäisyyttä ylläpitävää kehää.

Ajatusten haastaminen ja kyseenalaistaminen

Haitallisia ajatuksia kannattaa kyseenalaistaa ja haastaa. Se voi vaikuttaa omaan oloon myönteisesti. Pettymyksen- ja suruntunne saattaa lieventyä ja olo tuntua toiveikkaammalta.

Kaikkiin asioihin ei kuitenkaan pysty olemaan aidosti tyytyväinen. Aina vaihtoehtoiseen ajatukseen ei saa sisällytettyä myönteistä huomiota eikä aina tarvitsekaan. Joskus riittää, että vaihtoehtoinen ajatus ei syvennä yksinäisyydentunnetta.

Toimintatavan muuttaminen

Jos olet tunnistanut, että esimerkiksi tyhjään kotiin saapuminen herättää yksinäisyyden kehän, kannattaa sitä tilannetta varten suunnitella vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Toiminta voi olla jotain, mistä nautit, tai jotain, mikä tarjoaa kohtaamisia muiden kanssa. Yksinäisyyttä voi parhaiten vähentää toimimalla tavalla, joka auttaa kokemaan enemmän yhteyttä itseen tai muihin.

Esimerkkejä toimivista keinoista ovat

  • ”Soitan kaverille, ja pyydän häntä kävelylle”. Tämä osoittaa, että välität kaveristasi ja haluat viettää hänen kanssaan aikaa.
  • ”Jatkan maalausprojektini tekoa”. Tämä antaa onnistumisen- ja pystyvyydentunteita itsellesi.

Tilanne: saavun tyhjään kotiin

Ajatus: minulla ei ole ketään

Tunne: pettymys, suru

Toiminta: soitan tuttavalle, maalaan

Vahvistus: toimin, yritän, onnistun