Iešdikšunprográmma
7. Vahvuudet ja haasteet
Yksi tapa tarkastella vahvuuksia on pohtia, mistä pitää itsessään, millaisissa asioissa on hyvä, millaisia asioita tietää tai mitä taitoja osaa. Vahvuudet voivat olla omia taipumuksia tai hankittua tietoa ja taitoa.
Vastaavasti haasteet voivat olla sellaisia asioita, jotka tuntuvat itselle vaikeilta. Elämässäsi voi olla myös ulkoisia esteitä, jotka tuottavat haasteita.
Vahvuudet ja haasteet ovat suhteellisia
Omat vahvuudet ja haasteet ovat aina suhteellisia. Niitä ei voi käsitellä samanlaisina aistein havaittavina faktoina kuin esimerkiksi havaintoa siitä, että aurinko nousee ja laskee. Voit pohtia niitä vain omista lähtökohdistasi.
Älä juutu uskomuksiin itsestäsi
Muista, että myös pohdinta omista vahvuuksista ja haasteista on eräänlainen tarina, joka ei koskaan tavoita täysin kaikkea sitä, mitä pohjimmiltasi olet. Siksi ei kannata kiinnittyä liikaa tähän tarinaan vaan olla avoin oppimaan itsestään jatkuvasti uutta.
On hyvä uskaltaa muuttaa käsitystä omista vahvuuksistaan ja haasteistaan. Moni saattaa koko elämänsä esimerkiksi uskoa, että on huono matematiikassa, vaikka haasteiden syy olisi itselle sopivan opetuksen ja opiskelutapojen puute.
Harjoitus: Omat vahvuudet ja haasteet
Tavoite
Hahmotat, minkälaisia vahvuuksia ja haasteita elämässäsi on. Opit erottelemaan, mihin voit itse vaikuttaa ja mihin et.
Ohje
Pohdi alla olevia kysymyksiä, ja kirjoita vastauksesi.
Huom. Pyri olemaan vertaamatta itseäsi muihin. Älä myöskään lannistu, jos et heti keksi kaikkiin kysymyksiin vastauksia. Moni asia selviää pikkuhiljaa kokeilemalla ja opettelemalla.
Millaisia asioita osaat tai tiedät?
Entä millaisissa asioissa koet olevasi hyvä?
Voit myös pohtia, mitä toivoisit osaavasi tai mistä haluaisit tietää enemmän.
Millaisista asioista pidät itsessäsi?
Mistä arvelet muiden pitävän sinussa?