Skip to main content

Программа самопомощи

3. Hyvän nostaminen

Hyvien asioiden huomaaminen tukee jaksamista ja toivon ilmapiiriä.

Huolien keskellä hyvän huomaaminen voi olla vaikeaa. Huolet ja lisääntynyt kuormitus ohjaavat keskittymään siihen, mikä ei suju. 

Myös omat teot perheen hyvinvoinnin eteen voivat jäädä itseltä huomaamatta. Huomio kiinnittyy siihen, mitä vielä voisi tai pitäisi tehdä.

Myönteinen huomioiminen ja kehuminen vahvistaa perheen jaksamista ja lapsen myönteistä käsitystä itsestään. Huomion ohjaaminen hyviin hetkiin helpottaa niiden lisäämistä arjessa.

Harjoitus: Huomaa hyvä

Miksi?

Huomaatte arjen hyvät hetket. Vahvistat lapsen kokemusta siitä, että arjessa on asioita, jotka sujuvat ja ovat mukavia.

Miten?

Kehu pieniä arjen onnistumisia

Kiinnitä erityistä huomiota lapsesi toimintaan, joka sujui ja anna siitä huomiota ja kehuja. Anna myönteistä palautetta heti ja täsmennä, mistä asiasta kehut lasta.

Esimerkki: "Todella hienoa, kun pystyit nousemaan tänään vuoteesta itsenäisesti kellon soidessa ja sait ajoissa aamutoimet tehtyä. Olen ylpeä sinusta, koska tiedän, että se vaati sinulta ponnisteluja.”

Vahvista hyviä hetkiä

Kirjatkaa päivän päätteeksi ainakin kolme asiaa, jotka tänään ovat sujuneet hyvin tai tuntuneet mukavilta. Tuo aktiivisesti esiin onnistumisia. Voit myös kysyä lapselta, keksiikö hän päivän hyviä hetkiä.

Esimerkki: 1. Kaikki ehtivät aamulla ajoissa kouluun ja töihin. 2. Kaikki osallistuivat syntymäpäiväkortin tekoon isovanhemmalle 3. Iltapalalla naurettiin yhdessä, kun muisteltiin kesää.

Tehkää harjoituksesta arjen rutiini, jota toistatte säännöllisesti. Päivittäin toistettuna harjoituksesta on isoin hyöty.

Voitte tehdä itse päiväkirjan tätä varten tai tulostaa lomakkeen alta. Vaihtoehtoisesti voitte perustaa myös viestiketjun, johon voi kirjoittaa mukavia asioita päivittäin.

Ethän unohda itseäsi!

Jokainen tarvitsee kannustusta, kehumista ja hyvien hetkien vahvistamista. On yhtä tärkeää huomata hyvä myös itsessä sekä antaa kannustavaa ja arvostavaa palautetta itselleen.

Harjoittele tuomitsematonta, avointa ja hyväksyvää suhtautumista itseesi. Kehu ja kiitä itseäsi pienistäkin onnistumisista. Palauta näitä mieleesi tai kirjoita ylös esimerkiksi illalla ennen nukkumaan menoa.

Näin voit vahvistaa myönteistä asennettasi, myötätuntoista suhtautumistasi itseesi ja toisiin sekä voimavarojasi.