Программа самопомощи
2. TYÖKALUJA
Keinoja parempaan vuorovaikutukseen
Seuraavaksi käydään läpi keinoja, joiden avulla on mahdollista lisätä hyvää vuorovaikutusta. Osa niistä voi olla teille entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.
Osa harjoituksista tehdään yhdessä lapsen kanssa ja osa on vanhemman omia pohdintaharjoituksia.
Toivottavasti löydätte teille sopivia keinoja, joita voitte arjessanne hyödyntää. Tutustu ensin keinoon ja pohdi, sopisiko se lapsesi kanssa käytettäväksi.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta saat keinoja sinun ja lapsesi vuorovaikutuksen vahvistamiseen.
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi.
Miten harjoituksia tehdään?
Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistänne muutoksista tulee kestävämpiä.
Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Seuraavalla videolla (1:34) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Lapsi tarvitsee apua ja ohjausta
Vanhemman tehtävänä on luoda vuorovaikutuksen ilmapiiristä turvallinen, myönteinen ja kannustava. On myös hyvä muistaa, ettei lasta pysty varjelemaan jokaiselta kaatumiselta. Jos harjoittelu on sopivan tasoista, vie jokainen yritys uutta taitoa eteenpäin.
Anna vuorovaikutukselle aikaa kehittyä
Motivaatio uuden opetteluun ja harjoitusten tekemiseen vaihtelee. Myös voimia vuorovaikutushetkiin voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Kokeilkaa tämän ohjelman leikkejä ja harjoituksia useissa eri tilanteissa. Näin löydätte teille sopivan tavan lisätä positiivista vuorovaikutusta. Toiston kautta leikeistä voi tulla luonnollinen osa arkea.