Parasomnioiden eli unen erityishäiriöiden itsehoito
Useimmiten parasomniat lievittyvät, jos pystyt nukkumaan riittävästi ja säännöllisesti sekä välttämään päihteitä ja liiallista tai ilta-aikaista kofeiinin käyttöä. Lisäksi kannattaa pyrkiä rauhoittamaan nukkumisympäristö.
Lisää unenhuolto-ohjeistusta löytyy Unettomuuden omahoito-ohjelmasta. Kivun, stressin ja ahdistuksen hoidosta on usein apua. Myös näihin löytyy Mielenterveystalo.fi:n omahoito-ohjelmia.
Näiden yleisten keinojen lisäksi on eri häiriöihin kohdennettuja omia itsehoitomenetelmiä.
Pohdi, mistä oireilu johtuu
Oireita kannattaa seurata unipäiväkirjalla pari viikkoa. Pohdi yhteyksiä oireiden ja erilaisten aikataulujesi, olosuhteittesi ja terveystottumustesi välillä.
Voit myös tutkia kalenterista, päiväkirjasta tai elämänvaiheet-janaa (alla) täyttämällä, mitkä tekijät sinun kohdallasi ovat yhteydessä oireiden lievittymiseen ja mitkä pahenemiseen.
Käytä havaintojasi apuna, kun kokeilet erilaisia itsehoitokeinoja tai pyrit korjaamaan olosuhteitasi.
Miten oireisiin kannattaa suhtautua?
Unioireet voivat viestiä stressistä tai siitä, että terveystottumuksia olisi hyvä tarkistaa.
Pohdi
- onko sinulla riittävästi aikaa nukkua? Entä rauhoittua iltaisin?
- millaisia stressinhallintakeinoja sinulla on käytössä ja riittävätkö ne?
- onko sinun mahdollista vähentää alkoholinkäyttöäsi?
- onko sinun mahdollista lisätä liikuntaa?
- onko sinulla ratkaisemattomia ongelmia tai vaikeita kokemuksia, jotka häiritsevät unta? Jos on, mitä niille voisi tehdä?
Tarvitsenko apua?
Useimmissa unen erityishäiriöissä itsehoito riittää.
Ohimenevät ja satunnaiset oireet eivät ole huolestuttavia, paitsi jos niihin liittyy tapaturmille altistavaa liikehtimistä. Jos oireet aiheuttavat vaaratilanteita tai haittaavat päiväaikaista jaksamista, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.
Painajaisunet, unihalvaukset ja nukahtamisvaiheen tuntemukset eivät vaadi hoitoa, jos niistä ei aiheudu päiväaikaista haittaa.
Vilkeunen käyttäytymishäiriö vaatii hoitoa
Raju unenaikainen liikehdintä ja kohtausten alkaminen aikuisiällä voi olla merkki vilkeunen käyttäytymishäiriöstä, päihteiden tai lääkkeiden haitoista tai muusta hoitoa vaativasta sairaudesta tai tilasta.
Vilkeunen käyttäytymishäiriö kuuluu lääkärin arvioon ja hoitoon.
Unen erityishäiriöiden itsehoito
Kerro olostasi läheiselle tai ammattilaiselle
Unioireiden aikaansaamasta stressistä ja ahdistuksesta kannattaa kertoa läheisille. Hae ammattiapua, jos oireet ovat vakavia tai itsehoitokeinot eivät riitä.
Päiväaikaisten huolten ja stressin jakaminen toisten kanssa ja selviytymiskeinojen hakeminen niihin on avuksi. Päiväaikainen vointi heijastuu yöhön.
Unen erityishäiriöt parisuhteessa
Unioireista kannattaa keskustella mahdollisen vuodekumppanin kanssa. Hänen kanssaan voi sopia tarvittavista turvatoimista. Hänellä voi myös olla tärkeitä havaintoja kohtauksen aikaisesta käyttäytymisestä.
Unikohtausoireet voivat vaikuttaa parisuhteeseen. Apua voi hakea yhdessä.
Vanhemman erityisunihäiriö
Pienten lasten vanhempien kannattaa, jos mahdollista, sopia valvomisvuoroista siten, että univajetta tulisi mahdollisimman vähän.
Jos vanhemmalla on tapaturma-alttiita unenaikaisia kohtauksia, tulee lasten nukkua eri huoneessa.
Vertaistuki
Unikohtausoireisiin voi liittyä häpeäntunnetta. Sen vähentämiseksi kannattaa hankkia tietoa ja vertaistukea. Vertaistukea ja tietoa unihäiriöissä voi saada Uniliitosta.
Milloin ja mistä apua?
Ammattilaisen apu
Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki ei riitä.
Ammattilainen kuuntelee ja tukee. Yleensä pyritään myös löytämään yhdessä uusia näkökulmia ja keinoja hankalan tilanteen käsittelyyn.
Apua voi hakea esimerkiksi
- terveyskeskuksesta
- oppilasterveydenhuollosta
- perheneuvolasta
- neuvolasta
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksien yhteydessä myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.