Siirry pääsisältöön

Seksuaalinen kiinnostus lapsiin

Seksuaalinen kiinnostus lapsiin on eri asia kuin seksuaalisen kiinnostuksen toteuttaminen tekoina. 

Seksuaalisen kiinnostuksen kohdentuminen lapsiin voi tarkoittaa lasten ajattelemista seksuaalisessa mielessä, lapsiin liittyviä seksuaalifantasioita tai seksuaalista kiihottumista lapsista.  

Miten seksuaalinen kiinnostus lapsiin ilmenee? 

Lapsista seksuaalisessa mielessä kiinnostuneilla voi lapsen näkeminen tai lapsiin liittyvä ärsyke saada aikaan seksuaalissävytteisen hyvänolontunteen lähes automaattisesti.  

Joskus siihen liittyy omien seksuaalisten tarpeiden tyydyttämistä esimerkiksi lapsia tai lasten kuvia katselemalla.  

Erilaiset fantasiat ovat tavallisia ja osa seksuaalisuuden kirjoa. Joskus fantasioihin liittyy kuitenkin ajatuksia, joiden toteuttaminen ei ole mahdollista eikä suotavaa.  

Seksuaalifantasioiden liittyminen lapsiin voi lisätä riskiä haitalliseen, lasta vahingoittavaan tai rikolliseen toimintaan. Se voi johtaa myös laittomien lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavien materiaalien katsomiseen. 

Alaikäisiin kohdistuvat seksuaaliset teot ovat rikos 

Alaikäisiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, eivät kuulu seksuaalisen ilmaisuvapauden piiriin. Ne ovat rikoksia, joista seuraa rangaistus.  

Seksuaalinen hyväksikäyttö on lapselle erittäin traumaattista. Sillä on yleensä vakavia ja pitkäkestoisia kielteisiä seurauksia. 

Tekijälleen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö aiheuttaa ankaran rikosvastuun ja johtaa aina rangaistukseen.  

Seksuaalinen kiinnostus ei ole sama asia kuin teot 

Seksuaalinen kiinnostus lapsiin ei automaattisesti johda seksuaalisten tekojen toteuttamiseen.  

Henkilöt, joilla on esimerkiksi seksuaalisia fantasioita lapsia kohtaan, eivät välttämättä koskaan toteuta fantasioitaan käytännössä.  

Useimmat kokevat oman lapsiin kohdistuvan seksuaalisen suuntautuneisuutensa ahdistavana. He haluaisivat toimia vastuullisesti ja oikein sekä ymmärtävät seksuaalisten tekojen haitallisuuden lapselle. 

Lapseen kohdistuvaan seksuaaliseen kiinnostukseen on saatavissa apua. Lapsiin kohdistuvia haitallisia ajattelu- ja toimintamalleja voidaan kyseenalaistaa ja muuttaa. Omaa  ajattelua tai vahingollista käyttäytymistä voi oppia hillitsemään. 

Milloin minun pitäisi huolestua? 

Mieti alla olevia kysymyksiä: 

  • Tunnetko seksuaalista kiinnostusta lapsiin tai lasten kuviin? 
  • Oletko huolissasi lapsiin tai nuoriin liittyvästä seksuaalisesta kiinnostuksestasi sekä siihen liittyvistä ajatuksista tai fantasioista? 
  • Oletko huolissasi omasta käyttäytymisestäsi, joka liittyy seksuaaliseen kiinnostukseesi lapsiin tai nuoriin? 
  • Oletko huolissasi oman seksuaalisen kiinnostuksesi mahdollisista kielteisistä seurauksista? 
  • Tunnetko häpeää, syyllisyyttä tai pelkoa tavoista, jotka liittyvät jollain tavoin seksuaaliseen kiinnostukseesi? 
  • Oletko käyttänyt lasten kuvia seksuaalisessa tarkoituksessa tai huomannut päätyväsi toistuvasti verkkosivuille, joissa on lapsia koskevaa seksuaalista aineistoa? 
  • Oletko kokenut halua lähestyä lapsia seksuaalisessa tarkoituksessa? 
  • Oletko lähestynyt tai ottanut kontaktia itseäsi huomattavasti nuorempiin lapsiin seksuaalisessa tarkoituksessa? 
  • Haluatko pystyä hallitsemaan omaa ajatteluasi ja toimintaasi, johon liittyy haitallinen seksuaalinen kiinnostus lapsiin tai lasten kuviin? 

Jos vastasit edes joihinkin kysymyksiin kyllä, voit tutustua Mielenterveystalon aiheeseen liittyviin omahoito-ohjelmiin. 

ReDirection omahoito-ohjelman tarkoituksena on auttaa sinua elämään ilman kuvamateriaalia, joka todistaa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös