Siirry pääsisältöön

Psykoosin vaiheet

Psykoosisairauden vaiheet ja kesto ovat hyvin yksilöllisiä. 

Tämä sivu on saanut selkotunnuksen, joka on merkki selkokielisyydestä.

Psykoosisairauden vaiheet

Kokemusasiantuntijat kertovat

“Kun jouduin sairaalaan, en itse tajunnut yhtään, miksi jouduin. Itse koin, että kaikki on hyvin ja olen terve. Kun käytiin keskusteluja, ymmärsin, että ei kaikki oikeasti ollut hyvin.”

- Päivi 

“Kun tuntui, että vointi on todella hyvä ja menee hyvin, lopetin lääkkeet seinään. Elämä luisti ensimmäisen kuukauden ajan. Sain työt hoidettua, ja ajattelin, että se on merkki siitä, että asiat on hyvin. Jälkikäteen huomasin, että eihän se mitään elämää ollut.”

- Sami 

”Uusiutumisen syynä on ollut lääkkeiden syömättä jättäminen, eristäytyminen, päihteet ja unettomuus. Onneksi pääsee hoitoon, jos sitä uudelleen tarvitsee.

Alkuvaiheessa oli toivoton olo, mutta sitten jälkeenpäin hyvä fiilis siitä, että tulin taas kuntoon. Tärkeää on usko siihen, että kaikki järjestyy. Psykoosista pitää muistaa, että se on ohimenevä tila.”

- Aaron 

“Paraneminen ei tapahdu päivässä, ei viikossa, ei kuukaudessa – se vaatii tahdonvoimaa.”

- Päivi 

”Vaikka saa paljon apua, lähtee paraneminen itsestä ja vaatii omaa työtä. Vähintään puolet joutuu tekemään itse.”

- Teemu 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös