Skip to main content

Self-help program

1. Tilanteen tunnistaminen

Uupumisen tunnistaminen ei aina ole helppoa.

Tyypillinen ensioire on väsymys, joka ei poistu lepäämällä. Pidemmälle edetessään uupumus kuitenkin oireilee erittäin monimuotoisesti. Ensimmäinen oire voi väsymyksen sijaan olla myös esimerkiksi mielenkiinnon menettäminen tai kasvava kyynisyys.

Uupumuksen oireet voivat myös sekoittua sairauksiin ja fyysisiin ongelmiin, jotka on suljettava pois tai hoidettava. Tämän takia lääkärissä tulee käydä. Esimerkiksi anemian tai kilpirauhaspulmien toteaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voisi olla myös uupunut.

Pohdi tilannettasi

Mieti elämääsi ja käy sitä läpi tarvittaessa kalenterin avulla. Onko elämässäsi ollut muutoksia, kuormitusta aiheuttaneita tilanteita tai olosuhteita enemmän kuin mistä olet pystynyt palautumaan?

Huomaatko itse muuttuneesi? Ilon vähittäinen katoaminen elämästä on yksi uupumuksen hiipivä oire.

Koetko muistivaikeuksia? Ne voivat herättää pelkoa alkavasta muistisairaudesta. Tarvittaessa terveydenhuollosta voi pyytää muistin testaamista. Yleensä myös muisti alkaa toimia paremmin toipumisen edetessä.

Selviytymiskeinot

Tilapäiskeinot piilottavat ongelman ja ylläpitävät sitä

Jos paikkaat liiallista työmäärää tekemällä jatkuvasti ylitöitä, väsytät itsesi ja syyt kohtuuttomaan työtilanteeseen jäävät selvittämättä. Mikään ei muutu, jos työsi kuitenkin hoituvat.

Tilapäiskeinot vievät jatkuvasti energiaa

Tilapäiskeinojen yksi tehtävä on pitää huonosta työ- tai elämäntilanteesta syntyviä ikäviä tuntemuksia poissa tietoisuudesta. Koska tunteet ja tuntemukset luontaisesti pyrkivät tietoisuuteen, niiden poissa pitäminen vie energiaa.

Tilapäiskeinot syventävät vanhoja ongelmia ja tuottavat uusia

Päihteiden käyttö tai liikasyöminen ovat tyypillisiä esimerkkejä tilapäiskeinoista, jotka ajan mittaan tuottavat uusia ongelmia. Pitkäaikainen turvautuminen tällaisiin keinoihin lisää omaa avuttomuuden tunnetta ja syö itseluottamusta entisestään.​

Millainen on kestävä selviytymiskeino?

Kestävät selviytymiskeinot tuovat lisää voimia. Tilapäiset selviytymiskeinot ylläpitävät ongelmaa, vievät energiaa ja voivat aiheuttaa uusia ongelmia.

Kestävän selviytymiskeinon tunnistat muun muassa siitä, että alkuhankaluuksien jälkeen se tuntuu tuottavan lisää voimia, ei vievän niitä.

Rajojen laittaminen omille ja toisten vaatimuksille on usein kestävä selviytymiskeino.