Skip to main content

Jieštipšomohjelm

1. Haasta ajatuksesi

Ajatukset vaikuttavat tunteisiin. Kielteiset ajatukset tuottavat ja voimistavat pahaa oloa. Myönteiset ajatukset taas tuovat turvallista ja hyvää oloa. Ahdistus häiritsee kykyä ymmärtää omaa ja toisen mieltä. Silloin virhepäätelmien mahdollisuus kasvaa.

Automaattiset ajatukset

Joskus ajatukset kulkevat mielessä niin nopeasti, ettei niitä ehdi oikein edes huomata. Silti ne vaikuttavat mielialaan ja tunteisiin. Tällaisia ajatuksia sanotaan automaattisiksi ajatuksiksi.

Mustasukkaisen automaattiset ajatukset

Automaattiset ajatukset ovat usein kielteisiä. Ne voivat myös sisältää virhepäätelmiä. Tavallisia ajattelun virheitä mustasukkaisella voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Harjoitus: Tunnista automaattiset ajatukset

Miksi?

Automaattiset ajatukset vaikuttavat mieleen riippumatta siitä, tunnistaako niitä vai ei. Jos ajatukset pystyy tunnistamaan, voi niitä myös arvioida uudelleen. Se auttaa toimimaan joustavammin sekä rauhoittamaan omaa oloa tilanteissa, joissa uhka ei ole todellinen.

Tässä harjoituksessa opit tunnistamaan, arvioimaan ja haastamaan automaattisia ajatuksiasi tilanteissa, jotka herättävät mustasukkaisuutta.

Miten?

Aloita miettimällä tilannetta, joka laukaisee mustasukkaisuuden.

Tilanne voi olla jokin seuraavista

  • neutraali, kuten juhliin osallistuminen
  • vähäinen, kuten kumppanin vieraaseen ihmiseen kohdistama kehu
  • provosoiva, kuten kumppanin meno illalliselle entisen seurustelukumppaninsa kanssa

Seuraavaksi pyri huomaamaan, millaisia nopeasti ohikiitäviä ajatuksia sinulle herää tilanteessa. Tällaisia nopeasti mieleen tulevia ajatuksia kutsutaan automaattisiksi ajatuksiksi.

Arvioi automaattisia ajatuksia ja niiden todenmukaisuutta. Sisältyykö niihin virhepäätelmiä? Löydätkö jonkin vaihtoehtoisen ajatuksen?

Loading ...

Muista

Usein automaattiset ajatukset ovat kielteisiä. Ne voivat myös sisältää virhepäätelmiä. Ajatusten tunnistaminen auttaa arvioimaan niitä uudelleen.