Alkoholin haitat ja mielenterveys
Alkoholi voi muun muassa aiheuttaa ja pahentaa masennus- ja ahdistusoireita sekä voi johtaa todellisuuden tajun heikkenemiseen.
Alkoholinkäytön riskirajat
Alkoholinkäytölle on määritetty riskirajat. On huomioitava, että pienetkin määrät ovat haitallisia. Riskirajat ovat määriä, joilla ongelmia syntyy jo runsaammin.
- Naisilla alkoholinkäytön riskirajat ovat 16 annosta viikossa ja 5 annosta päivässä.
- Miehillä alkoholinkäytön riskirajat ovat 24 annosta viikossa ja 7 annosta päivässä.
Alkoholinkäyttöön sisältyy suuria riskejä, jos
- alkoholia käyttävällä on jokin perussairaus tai lääkitys
- raskaana oleva nainen käyttää alkoholia
- alkoholia käyttää nuori tai yli 65-vuotias
- käyttö on runsasta ja pitkäaikaista, ja kertamäärät ovat suuria
Mitä nuorempana alkoholikokeilut tai käyttö aloitetaan, sitä todennäköisempää on, että aikuisiällä alkoholia käytetään enemmän. Jo pienetkin alkoholimäärät ovat lapsille ja nuorille terveysriski.
Alkoholinkäytön vaikutukset
Vähäisenä määränä alkoholi usein kohottaa mielialaa ja vähentää estoja.
Enemmän nautittuna alkoholi aiheuttaa kunnollisen päihtymyksen. Se esimerkiksi saa aikaan
- kömpelyyttä
- puheen sammallusta
- valppauden ja reagointikyvyn hidastumista
- arvostelukyvyn laskua
- pahoinvointia
Pidempään käytettynä tai suurina kertakäyttöannoksina alkoholilla on lukuisia haittavaikutuksia elimistöön.
Pitkäaikainen alkoholinkäyttö, johon kuuluu isojen määrien käyttämistä kerralla, johtaa usein aivojen vahingoittumiseen. Se saattaa aiheuttaa dementian kaltaisia oireita.
Alkoholinkäytöllä on vahva yhteys tapaturmiin, liikenneonnettomuuksiin ja väkivaltarikoksiin.
Alkoholi ja mielenterveys
Liiallinen alkoholinkäyttö voi ylläpitää ja laukaista mielenterveysongelmia, erityisesti ahdistusta, masennusta ja psykoottisia oireita.
Alkoholi ja masennusoireet
Alkoholia saatetaan myös käyttää itsehoitona moneen mielenterveyden ongelmaan. Esimerkiksi masennusoireita kokeva saattaa yrittää turruttaa negatiivisia tunteita alkoholilla. Alkoholin käyttö voi kuitenkin huonontaa mielialaa ja ylläpitää masennusta.
Runsas alkoholinkäyttö on useammin syynä masentuneisuuteen kuin masentuneisuus alkoholinkäyttöön. On usein vaikeaa yhdistää lisääntyneitä alakulon, ahdistuksen ja ärtyneisyyden tunteita omaan alkoholinkäyttöön.
Alkoholi ja ahdistusoireet
Alkoholia käytetään usein ahdistuksentunteen lievittämiseen. Tutkimusten mukaan alkoholin pitkäaikainen käyttö pahentaa ahdistuneisuushäiriöitä.
Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on olennainen osa ahdistuneisuushäiriöiden hoitoa. Usein ahdistusoireet lievittyvät huomattavasti, kun alkoholinkäyttö loppuu.
Alkoholi ja uni
Alkoholi vaikuttaa unen laatuun. Huono unen laatu ja heikko palautuminen voivat vaikuttaa kykyyn käsitellä kuormittavia tilanteita ja säädellä tunteita. Tämä voi lisätä mielialaoireilua.
Alkoholin käytön lopettaminen on usein tehokas hoito uniongelmiin.
Alkoholi ja sosiaaliset suhteet
Alkoholin vaikutukset eivät rajoitu pelkästään alkoholin käyttäjiin. Alkoholin riskikäytöllä on laajoja ja vakavia vaikutuksia myös käyttäjän läheisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin.
Alkoholin liikakäytön oireet
Alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa
- ahdistusta
- levottomuutta
- jännittyneisyyttä ja paniikkia
- univaikeuksia
- alakuloista mielialaa
- pahimmillaan psykoottisia oireita, kuten epätodellisia ajatuksia, vainoamisajatuksia tai näköharhoja
Huomaa
Voi olla vaikeaa havaita, että ärtyneisyyden, masentuneisuuden tai ahdistuksen tunteet, muiden riippuvuuksien paheneminen, keskittymisen ja oppimisen haasteet tai uniongelmat johtuvat alkoholin käytöstä.
Alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen voi vähentää oireilua merkittävästi. Keinoja tähän saa alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelmasta.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.