Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tästä osiosta löydät erilaisia harjoituksia, joiden avulla voit työstää tilannettasi.

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Harjoitukset vaihtelevat pituudeltaan ja sisällöltään. Voit tutustua niihin missä järjestyksessä haluat tai valita vain itsellesi sopivimmat. 

Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit tallentaa mieluisia harjoituksia esimerkiksi tietokoneen kirjanmerkkeihin tai ottaa kuvakaappauksia puhelimellasi.   

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Harjoituksia on hyvä tehdä pikkuhiljaa. Päivittäin kannattaa edistää yhtä tai kahta harjoitusta. Voit lukea harjoituksen, työstää sitä hetken mielessäsi ja palata siihen vaikka seuraavana päivänä.

Harjoituksia on tärkeä tehdä säännöllisesti vähintään kuukauden ajan. Vasta sen jälkeen voit huomata niiden vaikutuksia.

Säännöllisen harjoittelun kautta opit hyödyntämään uusia taitoja eri tilanteissa tarpeen mukaan. Niistä on hyötyä yksinäisyyden ehkäisyssä sekä aina silloin, kun koet yksinäisyyttä.

Keinoja kohti muutosta

Hyvä uutinen on, että omaa ajatteluaan ja käytöstään voi muokata. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet jo valmiiksi oman mielesi paras asiantuntija.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio itsetuntemuksen lisäämiseen ja sosiaalisten suhteiden kohentamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tästä ohjelmasta saamiasi ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja, joiden avulla voit tunnistaa ja muovata yksinäisyyteen liittyviä ajattelu- ja toimintatapojasi. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.