Hengellinen väkivalta
Mitä hengellinen väkivalta on?
Hengellinen väkivalta on uskonnollisen yhteisön sisällä tapahtuvaa väkivaltaa, jolla on jokin uskonnollinen motiivi tai ulottuvuus.
Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista tai seksuaalisuutta loukkaavaa. Se kohdistuu yhteisön nykyisiin tai entisiin jäseniin.
Millaisia ongelmia uskonyhteisöissä esiintyy?
Uskonnollisissa yhteisöissä voi esiintyä vakavia ongelmia, kuten:
- painostamista
- pakottavaa kontrollia
- manipulointia
- uhkailua
- pelottelua
Kontrollin välineinä voidaan käyttää esimerkiksi häpeää ja syyllistämistä tai rangaistuksia, kuten sosiaalista eristämistä. Yhteisö voi myös pelotella jumalan langettamilla rangaistuksilla.
Joissain yhteisöissä on esiintynyt seksuaaliväkivallan peittelyä ja yhteisön jäsenten taloudellista riistoa.
Uskonnon-, sanan- ja mielipiteenvapaus eivät toteudu kaikkien yhteisöjen sisällä. Yhteisön opetuksista poikkeavia näkemyksiä ei välttämättä ole turvallista tuoda esiin.
Yhteisö voi rajoittaa jäsenten elämää voimakkaasti
Joissain yhteisöissä jäsenten itsemääräämisoikeutta rajoitetaan merkittävästi. Yhteisö voi määritellä, miten yksilöiden tulisi käyttäytyä, ajatella ja tuntea sekä mistä lähteistä tietoa on hyväksyttävää hankkia.
Yhteisö voi määrätä esimerkiksi jäsenten
- kouluttautumisesta
- yhteiskunnallisesta osallistumisesta, kuten äänestämisestä
- seurustelusta, avioitumisesta ja perhesuunnittelusta
- seksuaalisuuden toteuttamisesta
- pukeutumisesta, ulkonäöstä ja itseilmaisusta
- ruokavaliosta
Yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa voi olla vakavia puutteita
Uskonnolliset yhteisöt voivat olla syrjiviä. Syrjintä voi kohdistua esimerkiksi muiden maailmankatsomusten edustajia tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan. Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva on voinut kokea uskonyhteisössään eheyttämistoimia ja painetta muuttua.
Naiset kokevat monissa uskonyhteisöissä eriarvoisuutta. Naisille ja miehille on usein erilaiset roolit yhteisöissä ja perheiden sisällä. Naisilla ei monesti ole mahdollisuutta nousta samoihin asemiin kuin miehillä.
Uskonnonvapaudella ei voi oikeuttaa hengellistä väkivaltaa
Monissa uskonyhteisöissä ei ole toimivia mekanismeja väärinkäytöksiin puuttumiseksi. Ulkopuoliset tahot puolestaan saattavat pelätä hengelliseen väkivaltaan puuttumista, koska he voivat ajatella loukkaavansa uskonnonvapautta.
Uskonnollisten yhteisöjen oikeudet eivät kuitenkaan ole rajoittamattomia. Perusoikeudet, kuten sanan- ja uskonnonvapaus, koskevat myös uskonnollisen yhteisön yksittäisiä jäseniä.
Väkivaltainen tai pakottava kontrolloiminen voi joissain tapauksissa olla myös rikos.
Miksi hengellinen väkivalta on vahingollista?
Hengellisyys, usko ja uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen muodostavat usein tärkeän osan ihmisen minuuden kokemuksesta ja identiteetistä. Siksi hengellinen väkivalta voi olla erityisen vahingoittavaa.
Hengellisen väkivallan seuraukset voivat olla yhtä vakavia kuin fyysisen väkivallan seuraukset. Ne voivat uhata terveyttä ja elämää. Hengellinen väkivalta voi aiheuttaa myös traumaoireita.
Apua on kuitenkin tarjolla, ja hengellisen väkivallan kokemuksista voi toipua.
Uskonyhteisön merkitys voi olla todella suuri
Uskonnollinen yhteisö voi olla ihmiselle hyvin tärkeä. Siellä on usein perhe ja suku. Maailmankuva, sosiaaliset suhteet ja iso osa arjen rakenteista voivat olla sidoksissa yhteisöön.
Joillekin yhteisö ja uskonto ovat koko elämä. Tällöin yhteisön epäsuosioon joutuminen voi olla merkittävä uhka hyvinvoinnille.
Uskonyhteisöstä irtautuminen voi olla kriisi
Joidenkin hengellisen väkivallan kokemukset liittyvät uskonyhteisöstä irtautumiseen. Joissain yhteisöissä jäsen voidaan erottaa, jos hän ei hyväksy yhteisön toimintatapoja tai uskomuksia.
Ihminen saattaa myös haluta itse irtautua yhteisöstä, esimerkiksi hengellisen väkivallan takia.
Hyvin tiiviistä ja kontrolloivasta yhteisöstä irtautumiseen liittyy riskejä. Irtautuja voi menettää käsityksen identiteetistään, maailmankuvansa ja tärkeimmät ihmissuhteensa, joskus myös kotinsa ja työnsä.
Toisaalta kontrolloivasta yhteisöstä irtautuminen voi tuoda mukanaan myös hyvää ja avata uusia mahdollisuuksia.
Entisen jäsenen karttaminen
Uskonyhteisöstä irtautuminen tai erottaminen voi johtaa karttamiseen. Joissain yhteisöissä irtautuneeseen ei saa pitää yhteyttä, vaikka hän olisi perheenjäsen.
Vaatimukset karttamisesta ja kartetuksi tuleminen voivat satuttaa hyvin paljon.
Yhteisöstä ulossulkeminen on aiemmin ihmisen historiassa ollut hengenvaarallista. Siksi keho voi tulkita karttamisen henkeä uhkaavana tilanteena. Tästä seuraavalla kehon pitkittyneellä hälytystilalla voi olla vakavia seurauksia terveydelle.
Hengellinen väkivalta voi olla häpeäväkivaltaa
Hengellinen väkivalta voi olla niin sanottua häpeäväkivaltaa. Sitä kutsutaan myös kunniaväkivallaksi. Perhe, suku tai yhteisö on huolestunut maineestaan ja haluaa palauttaa maineen ”oikaisemalla” yksilön tekoja, maailmankatsomusta tai valintoja jopa fyysisellä väkivallalla.
Tämä voi aiheuttaa väkivallan kohteelle voimakkaita häpeän ja syyllisyyden tunteita. Ihminen voi pelätä aiheuttavansa mainehaittaa läheisilleen tai koko yhteisölle.
Häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat myös estää väkivallalta suojautumista.
Miten hengellisestä väkivallasta voi toipua?
Hengellinen väkivalta voi aiheuttaa traumaoireita ja mielenterveyden häiriöitä, kuten ahdistuneisuutta ja masennusta. Häpeän, syyllisyyden, surun ja pelon tunteet ovat tavallisia hengellistä väkivaltaa kokeneelle.
Näistä haasteista on kuitenkin mahdollista toipua, ja elämään voi tulla myös uusia hyviä asioita.
Hakeudu vertaistuen pariin
Vertaistuesta on merkittävää apua monelle kontrolloivassa yhteisössä eläneelle ja hengellistä väkivaltaa kokeneelle.
Jakamalla ajatuksiasi ja kokemuksiasi et ole enää yksin vaikean tilanteesi kanssa. Vertaisten keskinäinen ymmärrys, myötätunto ja kannustus voivat tarjota toivoa tulevaan, antaa uusia voimavaroja ja auttaa eteenpäin.
Uskontojen uhrien tuki UUT ry tarjoaa monipuolista vertaistukitoimintaa hengellistä väkivaltaa kokeneille ja heidän läheisilleen:
Miten Mielenterveystalo voi auttaa?
Apua saa myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmista, joita voi käydä läpi joko yksin tai yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa.
Hengellisestä väkivallasta toipumisen omahoito-ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat käsitellä uskonnolliseen tai hengelliseen yhteisöön liittyviä vaikeita kokemuksia ja oppia ymmärtämään hengellisen väkivallan ilmiötä paremmin:
Lisäksi omahoito-ohjelmista löytyy tukea moniin hengellisen väkivallan seurauksiin liittyen, kuten ahdistuksesta tai masennuksesta toipumiseen.
Ammattilaisen apu
Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki eivät riitä. Ammattilainen kuuntelee ja tukee. Yleensä pyritään myös löytämään yhdessä uusia näkökulmia ja keinoja hankalan tilanteen käsittelyyn.
Apua voi hakea esimerkiksi
- terveysasemalta
- koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta
- nuorisoasemalta
- työterveyshuollosta
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.