Psykoterapia
Tarpeen mukaan voidaan käyttää myös erilaisia harjoituksia. Harjoitukset auttavat tunnistamaan ja muuttamaan omia tunteita ja toimintatapoja.
Psykoterapiatyöskentelyn apuna voidaan käyttää musiikkia, kuvia ja kehollisia harjoitteita. Lasten psykoterapiassa käytetään työkaluna myös leikkimistä.
Psykoterapiassa on erilaisia suuntauksia. Kyseessä voi olla esimerkiksi kognitiivinen, psykodynaaminen tai ratkaisukeskeinen psykoterapia.
Mitkä ovat psykoterapian tavoitteet?
Psykoterapian tavoitteena on
- lievittää oireita ja kärsimystä
- parantaa toimintakykyä
- lisätä potilaan valmiuksia ratkaista itse ongelmia
- ylläpitää toimivia ihmissuhteita
- parantaa elämänlaatua
- sopeutua sairauteen ja ehkäistä sen uusiutumista
Kuinka kauan psykoterapia kestää?
Psykoterapia voi olla lyhytkestoista tai pitkäkestoista. Joskus apua voi olla jo muutamastakin tapaamisesta.
- Lyhyissä psykoterapioissa keskitytään rajattujen ongelmien käsittelyyn.
- Pitkäkestoinen psykoterapia voi kestää useamman vuoden.
Millaisia psykoterapeuttien vastaanottotilat ovat?
Useimmilla psykoterapeuteilla on oma yksityisvastaanotto. Se saattaa sijaita asuintalossa tai liiketilassa. Vastaanottotilat on usein sisustettu kodinomaisesti.
Psykoterapeutti voi ottaa vastaan myös psykoterapiakeskuksessa tai lääkäriasemalla.
Psykoterapeutti voi ottaa vastaan myös psykoterapiakeskuksessa tai lääkäriasemalla.
Psykoterapiassa voi käydä
- yksin
- perheen tai puolison kanssa
- ryhmässä
Yksilöpsykoterapia
Yksilöpsykoterapian työskentely perustuu jäsenneltyyn vuorovaikutusprosessiin asiakkaan ja psykoterapeutin välillä. Se pohjautuu tutkittuun ja vakiintuneeseen psykologiseen tieto- ja teoriapohjaan.
Yksilöpsykoterapiassa on selkeät sovitut puitteet, kuten tapaamisaikojen ja -paikan säännöllisyys, sekä ulkoisilta häiriöiltä rauhoitettu tila.
Psykoterapian tavoite ja tehtävät määritellään yksilöllisesti terapian aluksi. Ne tarkentuvat terapian kuluessa.
Miten yksilöpsykoterapia toimii?
Psykoterapia auttaa asiakasta tunnistamaan, millaiset asiat ovat hänen kokemiensa psyykkisten tai fyysisten oireiden sekä mahdollisten mielenterveyden häiriöiden taustalla.
Asiakas voi havaita, mitkä asiat estävät häntä tekemästä aktiivisia ratkaisuja elämässään ja toimimasta hyvinvointiaan tukevalla tavalla.
Se auttaa myös löytämään uusia, rakentavampia keinoja selvitä elämässä.
Psykoterapia tapahtuu tavanomaisimmin vastaanotolla, mutta se voi olla myös videovälitteistä. Näissä ei ole havaittu tehoeroja.
Perheterapia
Perheterapiassa pyritään helpottamaan oireita vaikuttamalla perheen vuorovaikutukseen ja siten perheenjäsenten välisiin suhteisiin. Hoidon tavoitteet määritellään yhdessä, ja kaikki sitoutuvat niihin pyrkimiseen.
Yleensä perheterapiaistuntoihin osallistuu koko perhe. Kokoonpanoa voidaan myös vaihdella. Tapaamisiin voi joskus osallistua myös perheen ulkopuolisia, perheelle merkityksellisiä henkilöitä.
Perheterapeuttisessa hoidossa tapaamiset ovat yleensä 1–3 viikon välein. Sen kesto vaihtelee muutamasta tapaamisesta noin 20 käyntiin.
Ryhmäpsykoterapia
Ryhmäpsykoterapian perustana on se, että terapiaryhmässä nousevat esille ryhmän jäsenten sisäistämät käsitykset muun muassa heidän aikaisemmista ihmissuhteistaan.
Ryhmässä keskustellen ja terapeutin tukemana voi nousta pintaan erilaisia tunteita, odotuksia ja mielikuvia. Niitä voidaan ryhmässä yhdessä tutkia ja ymmärtää.
Tämän prosessin kautta ryhmän jäsen voi oppia tuntemaan paremmin omaa sisäistä maailmaansa ja reagointiaan muihin ihmisiin. Hän voi tältä pohjalta arvioida uudelleen ratkaisuja, joita hän tekee elämässään.
Psykoterapiaryhmässä on tavallisesti 5–8 jäsentä terapeutin lisäksi. Se kokoontuu yleensä kerran viikossa 1,5 tuntia kerrallaan.
Hoidon kokonaiskesto on tavallisesti 2–3,5 vuotta. Lyhytpsykoterapiaryhmissä, jotka usein ovat teemallisia, kesto vaihtelee parista kuukaudesta yhteen vuoteen.
Psykoanalyyttinen ryhmäpsykoterapia perustuu psykoanalyyttiseen ja ryhmädynaamiseen teoriaan.
Keitä psykoterapeutit ovat?
Psykoterapiaa toteuttavat psykoterapeutit. Heillä voi olla erilaisia pohjakoulutuksia, esimerkiksi psykologin, lääkärin tai sairaanhoitajan koulutus. Pohjakoulutuksen lisäksi he ovat opiskelleet psykoterapeuteiksi.
Kuka tahansa ei voi toimia psykoterapeuttina. Psykoterapeutti on Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laillistama ammattilainen. JulkiTerhikki-palvelusta löytyvät kaikki laillistetut psykoterapeutit.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.